• Gratis frakt over 1500, lynrask levering og enkel retur!

Hvilke skistøvler og bindinger passer sammen?

Både med tanke på sikkerhet og og gode kjøreegenskaper, er det helt avgjørende at støvlene og bindingene passer sammen. Dette kan være litt vanskelig å holde styr på, men er utrolig viktig! Så her har vi skrevet en liten forklaring om de forskjellige normene, og hvilke støvler og bindinger som passer sammen.

I tillegg har vi laget en tabell (se lengre nede), hvor du kan sjekke aktuelle støvler mot aktuelle bindinger og motsatt. Er du usikker, så ta kontakt med vår kundesørvis! Og sørg alltid for at bindingene er justert til støvelen av fagfolk før du kjører på ski!

De vanligste standardene:

Alpine (ISO 9462 bindinger, og ISO 5355 støvler)
Dette er den vanlige standarden for alpinbindinger og støvler. Den krever flat såle med glatt materiale under tåball og langs fremre del av hælen. Det er viktig å merke seg at Alpine standarden er forskjellig for støvler i mondopoint str. 21,5 og mindre (junior). De har en lavere og smalere såle. Pass på at disse støvlene må ha bindinger som passer til junior såle (ISO 5355 “C”)

Touring (ISO 13992 bindinger, og ISO 9523 støvler)
Dette er den originale standarden for toppturbindinger. Denne åpner opp for gummisåle som er høyere under tåballen, og dermed mye mer egnet til å gå med. Bindingene må ha leddet anti-friksjonsplate under tåballen, og fronten er høyere enn Alpine-standarden.

Husk at toppturstøvler som regel ikke fungerer i bindinger etter Alpine-standarden, selv om du som regel vil klare å tråkke inn. Det finnes imidlertid etter hvert en god del bindinger som er sertifisert etter begge standarder, både Alpine og Touring. Det kreves at bindingen justeres om for å bytte støvelstandard.

Dynafit Tech
En standard utviklet originalt av Dynafit. Såkalte tech- eller pinnebindinger. Disse krever at støvlene har innstøpte maljer i tåpartiet, og en egen insert bak på hælen. Dette er noe nesten alle moderne toppturstøvler har. Touring-standarden for bindinger gjelder for rammebindinger, og med noen spesielle unntak, forholder tech-bindinger seg ikke til Touring-standarden.

Mange toppturstøvler følger Touring-standarden selv om de har Dynafit Tech-inserts, men merk at det finnes en rekke Dynafit Tech-sertifiserte støvler som ikke følger Touring-standarden! Dette gjelder spesielt mange lette modeller.

GripWalk (ISO 23223 støvler)
Dette er ny standard, utviklet for at alpinstøvler skal være bedre å gå med uten at det går ut over kjøreegenskapene. Standarden brukes også på en del toppturstøvler, spesielt kjøreretta støvler, men er ikke lik Touring-standarden. Standarden er lett å gjenkjenne da både bindinger og støvler er merket med tydelig GripWalk-logo.

Støvelstandarden har på kort tid blitt svært vanlig på både frikjørings- og hybridstøvler. Kort fortalt: GripWalk støvler kan selvsagt brukes i GripWalk bindinger. I tillegg kan GripWalk støvler brukes i Touring-standard bindinger, multi norm sertifiserte (MNC) bindinger og Salomon/Atomic WTR-bindinger.
Grip Walk støvler kan ha Dynafit-standard inserts, og passe i Tech-bindinger.

I GripWalk bindinger kan du både bruke Alpine-standard støvler (ISO 5355) og selvsagt GripWalk-standard støvler (ISO23223), men ikke Touring-standard støvler.

Multi-norm sertifisering:

En rekke produsenter har begynt å sertifisere bindingene sine etter flere standarder.
Marker Griffon, Jester og Duke PT er bindinger med og uten gå-funksjon som passer både Alpine (ISO 5355), GripWalk (ISO23223) og Touring (ISO 9523) støvler.

Tyrolia MN (multi norm), Salomon og Atomic MNC (multi norm certification) er også bindinger med og uten gå-funksjon som passer både Alpine (ISO 5355) og Touring (ISO 9523) støvler.

En rekke støvler har både Dynafit Tech standard inserts, samtidig som de følger Touring-standarden. Det finnes også støvler som kombinerer Dynafit Tech standard inserts, med Alpine-standarden eller GripWalk-standarden.

Bindinger som krever en kombinasjon av standarder:

Noen bindinger forholder seg til en kombinasjon av standarder: Marker Kingpin krever Dynafit Tech front og Touring-standard hæl. Det samme gjelder Fritchi Tecton. (For disse to bindingene finnes noen flere kompatible støvler, sjekk tabell.)

Salomon og Atomic Shift kan kjøres med enten Alpine-, Touring- eller Grip Walk-standard støvel, men krever også Dynafit Tech-standard inserts for å kunne brukes til å gå med.

Andre, proprietære standarder:

WTR (Walk to Ride)
En egen standard for Atomic og Salomon, for at noen av Touring-standard støvlene skal kunne brukes i Alpine-standard bindingene deres. Dette krever selvsagt at både støvlene og bindingen er WTR merket.

Pin-Tech
En helt ny, proprietær stand fra Dynafit for superlette toppturstøvler og bindinger. Springer ut fra tech (rammeløse toppturbindinger), men de bevegelige pinnene sitter i støvelen. Dynafit Pin-tech støvler er kun kompatible med Dynafit Pin-tech bindinger og motsatt.