Slik kommer du i gang med utendørsklatring

 

Innendørsklatring er både sosialt og veldig god trening, men man kan fort bli lei de samme svette plastikk-takene og den stinne, kalkfylte lufta når våren melder sin ankomst og sola varmer opp klatrefeltene. Å ta steget til utendørsklatring er ikke så langt som du tror.

 

Da jeg startet min "klatrekarriere" i en alder av 15 år (for over 15 år siden...), var jeg så heldig å bli dratt med ut av min nåværende sjef, Rune. Jeg og kompisen min sugde til oss all lærdom som kom ut av den daværende spinkle møringen og motiverte oss til å fortsette på egenhånd. Dette er kanskje det beste tipset når man skal begynne å klatre utendørs. Hooker du opp med en erfaren klatrevenn lærer man seg for hvordan man gjør ting og hva man ikke bør gjøre. Det er også flere klatreklubber som tilbyr nybegynnerkurs for utendørsklatring. Ta kontakt med din lokale klatreklubb for å finne ut mer om slike tilbud der du bor.

 

Har du leid utstyr fra klatrehallen du har hengt i, så er det selvsagt noe utstyr du er nødt til å skaffe deg. Det avhenger litt av hvordan klatrefeltet du skal klatre på er, f.eks. om det er tilgang fra toppen eller om du skal klatre på topptau eller led. Å klatre led betyr at du selv henger opp sikringer (på bolter som henger fra før eller med kiler og kamkiler) og klipser inn tauet etterhvert som du klatrer oppover.

 

 

Utstyr du trenger til utendørsklatring

 

 

Tau

 

Are kan anbefale disse taua:

 

Ekspresssett

 

 

For å kunne klatre på led er du avhengig av såkalte ekspressett, eller ekspresslynger, Q/D, eller kortslynger som mange kaller de, kjært barn har mange navn. Dette er sikringen du selv henger opp i veggen på tur opp. Som nybegynner er det ingen grunn til å tenke lav vekt, men heller pris og hvordan de er å håndtere. Du trenger ikke å velge lange slynger (f.eks. 20-40cm, da dette er mest til bruk i fjellet). Slyngene jeg bruker er Ocun Hawk QD Zoom som er veldig fin i bruk og er gode å håndtere.

 

Avhengig av hvor lange ruter du klatrer og om du selv er nødt til å sette sikringer på toppen, så er det sikkert greit med 10-14 ekspressett i sekken. Da har du det du trenger til de fleste rutene.

 

 

Her finner du alle ekspressetta våre

 

Også kjekt å ha

 

 

Ellers så er det lite utstyr du trenger for å klatre ute. Men en sekk til alt utstyret er kjekk å ha, mat, drikke og ikke minst tid. Det tar mye mer tid å klatre ute enn å rigge seg til på et klatresenter.

 

Så da er det bare å hive seg rundt og komme seg ut i sola og på ekte stein!

 

Are

 

Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.